Σελίδες



    Αναλαμβάνουμε καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας παρέχοντας τις υπηρεσίες ετησίως ή για ένα χρονικό διάστημα του έτους, εφόσον μια δραστηριότητα δεν λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για :
        α. Επιχειρήσεις, Τράπεζες, , τεχνικά γραφεία, δικηγορικά & συμβολαιογραφικά γραφεία, ιατρεία, κλινικές & νοσοκομεία, ξενοδοχεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης & ξένων γλωσσών, συλλόγους – σωματεία & επιμελητήρια.
        β. Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. & Ο.Τ.Α. , σχολεία δημόσια ή ιδιωτικά, κλπ
        γ. Πάσης φύσεως βιοτεχνικές – βιομηχανικές μονάδες ως προς τη δυναμικότητά τους και το είδος της δραστηριότητας με την οποία ασχολούνται.
        δ. Ιδιώτες ή Τεχνικές Εταιρείες που κατασκευάζουν ένα τεχνικό έργο πχ. κατοικία
        Συντάσσουμε Μελέτες Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου για το σύνολο των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων, όταν ασκούμε καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας, αλλά και όταν τα ασκεί ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος μιας επιχείρησης και μας ζητήσει τη σύνταξη της σχετικής μελέτης.
    Αντικείμενο του Τεχνικού Ασφαλείας
    1. O τεχνικός ασφάλειας σύμφωνα με το Ν.1568/1985 «Υγιεινή & Ασφάλεια των Εργαζομένων» (Φ.Ε.Κ. 177 Α΄/18-10-1985) παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Tις γραπτές υποδείξεις ο τεχνικός ασφάλειας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την επιθεώρηση εργασίας. O εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σ αυτό το βιβλίο.
    2. Eιδικότερα ο τεχνικός ασφάλειας:
        α) συμβουλεύει σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, εισαγωγής νέων παραγωγικών διαδικασιών, προμήθειας μέσων και εξοπλισμού, επιλογής και ελέγχου της αποτελεσματικότητας των ατομικών μέσων προστασίας καθώς και διαμόρφωσης και διευθέτησης των θέσεων και του περιβάλλοντος εργασίας και γενικό οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας.
        β) ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων, πριν από τη λειτουργία τους καθώς και των παραγωγικών διαδικασιών και μεθόδων εργασίας πριν από την εφαρμογή τους και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και πρόληψης των ατυχημάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους προϊσταμένους των τμημάτων ή τη διεύθυνση της επιχείρησης.
    3. Για την επίβλεψη των συνθηκών εργασίας ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση
        α) να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.
        β) να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.
        γ) να ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων να αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών του και να προτείνει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων.
        δ) να εποπτεύει την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού για τη διαπίστωση ετοιμότητας προς αντιμετώπιση ατυχημάτων.
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    Κρατικές υπηρεσίες που ελέγχουν τα τεχνικά έργα για θέματα Α&Υ.
    Αρμόδιοι για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στα τεχνικά έργα είναι οι τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές εργασίας της υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας στην περιοχή που βρίσκεται το έργο. Οι επιθεωρητές έχουν δικαίωμα να εισέρχονται σε όλους τους χώρους εργασίας, να τους επιθεωρούν, να ελέγχουν τα απαιτούμενα έγγραφα και βιβλία, να ζητούν στοιχεία, να υποβάλλουν υποδείξεις για συμμόρφωση των εργοδοτών και τη λήψη μέτρων προστασίας, καθώς και να επιβάλλουν κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων.
    Οι αρμόδιες αυτές υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας είναι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
    Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου και αρμοδιότητα σύνταξης της .
    Η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου είναι μια από τις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Συγκεκριμένα ο εργοδότης οφείλει να έχει στη διάθεσή του μια γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους. H εκτίμηση αυτή πραγματοποιείται από τους τεχνικό ασφάλειας, γιατρό εργασίας, EΣYΠΠ ή EΞYΠΠ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στους ανωτέρω ο εργοδότης οφείλει να παρέχει κάθε βοήθεια σε μέσα και προσωπικό για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού.
    Η εκτίμηση κινδύνου είναι μια διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εργασία που απορρέουν από τις συνθήκες εμφάνισης μιας πηγής κινδύνου.
    Δηλαδή η εκτίμηση κινδύνου αποτελεί μια συστηματική εξέταση όλων των πλευρών κάθε διεξαγόμενης εργασίας με σκοπό να διαπιστωθεί:
        • Τι θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες
        • Κατά πόσον θα μπορούσαν να εξαλειφθούν οι πηγές κινδύνου, κι αν όχι
        • Τι μέτρα πρόληψης ή προστασίας εφαρμόζονται ή πρέπει να εφαρμοστούν για τον έλεγχο των κινδύνων

    Παροχή υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης - Υποχρέωση για τεχνικό ασφάλειας και για γιατρό εργασίας
    1. Στις επιχειρήσεις που απασχολούν 50 και άνω εργαζόμενους, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας.
    2. Mε την επιφύλαξη ειδικότερων ή πλέον δεσμευτικών διατάξεων, στις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας. Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία A (όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 του π.δ. 294/88 και στην οποία υπάγονται τα οικοδομικά
Σημείωση:
        α. O τεχνικός ασφάλειας έχει κατά την άσκηση του έργου του ηθική ανεξαρτησία 
απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους. Τυχόν διαφωνία του με τον εργοδότη, για θέματα της αρμοδιότητάς του δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο καταγγελίας της σύμβασής του. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
        β. O τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο.
        γ. Για την υπηρεσία αυτή θα υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του γραφείου μας – 
ΑΝΑΔΟΧΟΣ και του Κυρίου του Έργου (Κ.τ.Ε) ΕΡΓΟΔΟΤΗ δηλαδή του πελάτη… 

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP